Temadagar, utflykter och studiebesök

Klassrumsundervisningen varvas med utflykter, temadagar och besök av personer som med olika bakgrund och kompetens delar med sig av sina livs- och yrkeserfarenheter. Vi vill genom detta och andra kreativa projekt med internationella perspektiv träna eleverna att upptäcka, skapa och utvecklas samt inspirera dem till positiva relationer och entreprenörskap.

Temadagar i musik

Vi hade besök av två olika musiker under läsåret som tillsammans med eleverna musicerade och delade sina erfarenheter. J Scope, en ukrainsk/nigeriansk rapartist som flytt från kriget i Ukraina och Jill Svensson Agbessi, en aktiv sångerska som vunnit Talang.

Idrotts- och friluftsdagar

Under året har vi besökt Jeppavallens idrottsplats för en halvdag med friidrottsgrenar som diskuskastning, 500m, längdhopp och häcklöpning. Vi har också gjort vandringar på Skäralids nationalpark, Fulltofta naturreservat och Jällabjärs naturreservat med en uråldrig vulkan. Högstadiet har tränat på gym i Höör, genomfört en stadsorientering med frågor samt besökt tennisarenan i Lund. 

Besök på historiska platser

Låg- och mellanstadiet har under läsåret besökt Bosjökloster där vår guide berättade om medeltida livsöden på klostret. Lågstadiet har fått en guidad tur på Färingtofta kyrka och Billinge hembygdsgård där de lärt sig om livet i bygden förr i tiden. 
Mellanstadiet hade en fantastisk dag på Uppåkra Arkeologiska Center. Vår mycket duktiga guide och arkeolog gjorde stort intryck på eleverna när han berättade om de olika upptäckterna och utgrävningarna. Eleverna fick själva testa på att gräva i jorden och leta efter riktiga fynd. De hittade en gammal djurtand, flera gamla bitar av ben och flintastenar med mera.

Temadag om Sydamerika 

I april fick eleverna besök av två olika kvinnor som flyttat till Sverige från Sydamerika. De berättade om sina hemländer, hur det var att växa upp som indian i Argentina och hur det var att bo på barnhem i Colombia och adopteras till Sverige som 9-åring. De lärde ut traditionella danser och lagade mat tillsammans. Det var en rolig och lärorik dag som blev ett minne för livet för flera elever. 

Hajk med åk 7-9 

Under hösten hade vi en hajk med övernattning utanför Halmstad. Vi gjorde besök på Wapnö Gård med eget mejeri, Sveriges högsta sanddyna samt Svedinos bil- & flygmuseum. Passade även på att stanna vid Sia glass Slöinge för att fika innan vi badade i havet.

Årskurs 7-9 gjorde en längre resa till Stockholm i slutet av vårterminen då vi besökte Vasamuset, Cosmonova och Naturhistoriska riksmuseet, gick runt i Gamla stan, såg vaktavlösningen vid slottet samt fick en guidad tur i riksdagen. På väg hem stannade vi också i Gränna och lärde oss om ingenjör Andrées luftfärd till Nordpolen samt tittade på hur man gjorde polkagrisar.

Hajk åk 1-5

På hösten besökte vi Experimentariet i Karlshamn och bodde över i stugor vid en sjö. Eleverna testade på olika tekniska lösningar, de fick lära sig hur man gör eget papper och mycket mer. Gemenskapen när vi lagade och åt tacos tillsammans i stugorna var en fin upplevelse för alla. 

Klassresa låg och mellanstadiet

I slutet av maj åkte vi till Helsingborg där vi besökte idrottsmuseet, Kärnan (en medeltida borg) och hade jättekul på det helt nya leklandet i Hyllinge. Därefter grillade vi och övernattade i en scoutstuga utanför Landskrona. Dag två tillbringade vi vid Citadellet där Cityidrott i samarbete med kronprinsessparets organisation P.E.P. och andra anordnade “Rörelseyran” där elever från när och fjärran fick testa på en massa olika idrotter. Våra elever tyckte rullstolsbasket var höjdpunkten!

Minnesdag för Förintelsen

Eleverna i årskurs 5-9 deltog på en minnesdag av Förintelsen med andra skolor i Helsingborg. Michael Ben Menachem från Göteborg som överlevt Förintelsen som ung berättade sin gripande historia för eleverna.

Rulla till toppen